Landelijke Kikkerdriltelling
Weer eens iets anders dan tellen in de tuin is tellen naast de tuin. Voor het weekend van 28 februari – 28 maart staat namelijk het tellen van kikkerdril… Er wordt gevraagd om het kikkerdril in je vijver te tellen, maar wij hebben een slootje naast de tuin en misschien telt dat ook….
Hoe werkt het?
Heb je een vijver in je tuin? Tel dan tijdens de teldagen het aantal eiklompen en bruine kikkers en geef dit door via deze site.
RAVON organiseert vanaf 28 februari de jaarlijkse terugkerende landelijke kikkerdriltelling. We gaan in een aantal weken tellen hoeveel eiklompen van de bruine kikker er in je tuinvijver zijn afgezet. De telling loopt door tot en met 28 maart. De precieze datum van de kikkerdriltelling is afhankelijk van het moment waarop de eerste eiklompen worden gemeld.
Deze telling is gericht op de bruine kikker. Dit is namelijk een van de eerste amfibieën die zich in de lente gaat voortplanten. Andere kikkers leggen hun eitjes later in het voorjaar, op de heikikker na. Omdat de heikikker maar bij hoge uitzondering voor komt in tuinen maken we geen onderscheid tussen de eiklompen van de bruine kikker en die van de heikikker.
De eiklompen zijn goed zichtbaar aan het wateroppervlakte en zijn grote klompen. De eiklompen zijn per stuk te tellen. Elk kikkerpaartje legt namelijk één eikomp. Door het aantal klompen met twee te vermenigvuldigen, weten we dus exact hoeveel kikkers er in onze tuinen leven.
Tegelijkertijd met de bruine kikker legt de gewone pad haar eitjes; in de vorm van snoeren. Deze snoeren liggen echter echt onderwater, waardoor ze moeilijker te tellen zijn. De paddensnoeren nemen we dan ook niet mee in de telling.
De kikkerdriltelling wordt georganiseerd door RAVON
Bron: Tuintelling.nl